2007. december 15., szombat

Aranyszarvas díj - Papp Ferenc

Soha, sehol senkinek, A Szent Lörinc folyó lazacai, Az emigráns - Pap Ferenc több, mint negyven filmben dolgozott operatőrként. Idén őt jutalmazta az Aranyszarv díj három tagú kuratóriuma.

“Mind a scythiai hatalmas magyarok” Kuncz László szavallatával, Farkas András versével indult az Aranyszarvas díj idei átadása az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jelenlévők egy negyedórás vetítésen belekóstolhatak Pap Ferenc életművébe. A családias hangulatú díjátadón Bács Ferenc színművész mértéktartó ünnepi beszédében méltatta az operatőr munkásságát és emberségét.

“Pap Feri alig száz kilóméterről, Törtelről érekezett a fővárosba, hogy meghódítsa a filmművészetet…”- nyitotta meg laudatioját a színművész. Felidézte a művész életművének fontosabb állomásait, majd a Márai Sándor életéről forgatott Az Emigráns című film forgatásának emlékeit.

“[Pap Ferenc] mint operatőr nem elégszik meg a látvány létrehozásával, bele akar látni nyersanyaga szerkezetébe, a fény varázslatos világának tudatosan és módszeresen kihasználandó rejtelmeibe. Nem elégszik meg a felszín megragadásával [...] Ott van a Balázs Béla studió elementáris boszorkánykonyhájában [ ... ]Koltai Lajossal együtt jelen van a később külföldi kritikusok által Budapesti Iskolának nevezett stílusirányzat nyitódarabjának a Jutalomutazásnak a megszületésénél [... ] A korszak legmélyebbre hatoló történeti dokumentumfilmjét a Recsk, avagy egy titkos kényszermunkatábor történetét forgatja Gyarmathy Líviával titokban, amelyet 1989 Európa-díjjal tűntetnek ki Párizsban [...] Ha kézben kell tartani a kamerát még a tizedik órában is rezzenéstelen képet csinál [...] Ideje lenne, hogy az Oktatási Minisztériumban is tudomást vegyenek róla, hiszen a Balázs Béla díjon kívül nincs állami elismerése ennek a következetes, gazdag, az akadályokat sikerrel leküzdő pályának.”

Aranyszarvas-díj

Az Aranyszarvas-díjat eddig olyan filmes egyéniségek kapták meg, mint Hintsch Görgy rendező (Iszony, Veréb is madár), vagy Fakan Balázs dramaturg (A Pendragon legenda). A Szkíta Aranyszarvas díj bronz kisplasztikáját Mihályi Gábor Munkácsy-díjas szobrász alkotta meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése