2010. szeptember 15., szerda

Jameson CineFest, Miskolc, 2010

Minden filmfesztivál először film, aztán fesztivál. Vagy éppen fordítva: egy fesztivál, ahol filmek vannak. Tehát semmiképpen nem csak arról van szó, hogy filmek vannak, hanem ez egy esemény, egy helyszín, egy nyaralás. "A Jameson CineFest az ország egyik legjelentősebb filmes seregszemléje: a világ legnagyobb fesztiváljain díjazott filmek közül sokat csak Miskolcon nézhetsz meg. A Jameson CineFesten rengeteg program vár, szinte lehetetlen mindet felsorolni. A filmkészítők és forgalmazók a CineFesten tanácskoznak a digitalizáció kihívásairól, idén is lesz roma filmes program, visegrádi fesztiváltalálkozó a középeurópai együttműködés lehetőségeiről, dokumentumfilmes workshop a koprodukciós lehetőségekről, Jancsó-retrospektív, mesterkurzus, CineClassics-sorozat filmtörténeti klasszikusokkal, kiállítások és koncertekszerepelnek a programban." - így szól a Cinefest beköszöntője, s ez nem csak handabanda, tényleg sok minden van! 

Első látkép a vonatból: nagy kocka-épületek a távolban. Ezek szerint igaz, amit mondanak Miskolc formatervezéséről. De hiba lenne ennyivel lezárni a kérdést, hiszen Miskolc épül-szépül (emiatt mondjuk a villamos helyén egy nagy gödör van, de ez a folyamat kihagyhatatlan része). A második látkép a szállás helyszíne, vagyis Miskolc-Tapolca. Először nem értettem, hogy miért kell ilyen messze a központtól, de amikor másodszorra mentem "haza" és már nem kapkodtam annyira, akkor észrevettem, hogy a bólogató fák alatt, a hegyen, a fürdő mellett mennyire jó levegő van, mekkora nyugalom. A távolság pedig: egy tízperces buszút, igazából nem számít. (Főleg, hogy a szervezők fesztivál buszt is biztosítanak a kint lakóknak, ami ingyen házhoz visz még hajnali fél kettőkor is!). A barlangfürdő pedig egyszerűen fantasztikus, de ezt azt hiszem nem kell magyarázni.

Tehát a Cinefest igazi fesztivál, ahol a filmeket (ráadásul nem akármilyen filmeket!) koncertek, afterpartyk követik. Természetesen mindenhonnan Jameson folyik - gyömbérrel, gyömbérsörrel, vagy csak úgy tisztán. Délelőttönként kirándulások, látnivalók és konferenciák, workshopok. Ezek közül kiemelném a szombati programot, amikor Gelencsér Gábor fog beszélgetni Jancsó Miklóssal, a Cinefest életműdíjasával.
Ezt a hangulatjelentés a 2010. szeptember 15-én kora délután olvashatják, ami azt jelenti, hogy még nem késő elindulni Miskolcra, még négy teljes nap hátra van! S mivel a filmekről keveset szóltam (azt majd filmkritika formájában a filmtekercs.hu-n), muszáj megemlítenem, hogy (többek között) milyen filmek várnak a most indulókra:
Pál Adrienn - magyar filmsiker magyarországi premierje!
Hibrid (Slpice) - rendező: Vincenzo Natali, producer: Guillermo Del Toro, főszereplő: Adrien Brody

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése